ROC Nijmegen gaat voor flexibel en uitdagend onderwijs en heeft werken aan hybride leeromgevingen opgenomen in haar kwaliteitsagenda 2019-2022. De Leermeesters begeleidt sinds 2017 meerdere teams in de domeinen Economie en Zorg, Welzijn & Sport, voert diagnoses uit en adviseert de domeindirectie bij deze ontwikkeling.
ROC van Amsterdam, ROC van Flevoland en ROC Top werken samen aan het project 'Zorg in de wijk in de 21e eeuw'. Diverse zorginstellingen en andere partners werken aan nieuwe onderwijsconcepten voor het leren en werken in de wijk. De Leermeesters ondersteunt deze publiek-private samenwerking op diverse manieren.
Samen met het werkveld ontwerpen we met CIOS Goes krachtige leeromgevingen waar studenten een deel van de opleiding in de praktijk volgen. Er lopen verschillende projecten: voor de niveau 2 opleiding, het nieuwe profiel Watersport, de afdeling MBO Dans en intensieve samenwerkingen met partners binnen de gemeentes Goes en Roosendaal.
MBO College Hilversum is in 2018 gestart met een nieuwe opleiding: Brede Niveau 2. De Leermeesters begeleidt het team bij het verbinden van het onderwijs -ook generiek- met de praktijk, o.a. verrijken van de leerprocessen op de schooldag en verrijken van de begeleiding op de werkplekken.
Schoonmaakbedrijf Asito gaat voor verbinding. Voor het kwalificeren van hun huidige en toekomstige medewerkers zoeken zij de samenwerking met diverse ROC’s. Het concept van een hybride leeromgeving spreekt hen aan. De Leermeesters ondersteunt Asito door coaching van hun onderwijskundige.
De Leermeesters is partner in het 4-jarig RAAK-Pro onderzoek, uitgevoerd door Lectoraat beroepsonderwijs van de HU en Lectoraat Wendbaar vakmanschap van de NHL. Wij hebben diagnoses uitgevoerd en begeleiden ontwerpsessies op de vier locaties van het onderzoek: Deltion College, Friesland College, ROC Midden Nederland, Albeda College.
Het team Nieuwe Technologie wil het verbinden van de theorie aan de praktijk verder verstevigen. Na het uitvoeren van een diagnose hebben we met het team quick wins en de potentie benoemd. De Leermeesters begeleidt de teamleiders in het verbinden van theorie aan praktijk.
Via de Scalda Academie maken verschillende teams gebruik van onze dienstverlening. Deze start meestal met een diagnose van de bestaande leeromgeving. In het schooljaar 2019/20 werken we onder andere met Uiterlijke verzorging, met de opleiding Medewerker Technische Dienst en met het cluster Dienstverlening, Veiligheid en Gastvrijheid.
In het schooljaar 2019-2020 begeleiden we een professionaliseringsprogramma voor de Dienst Onderwijs en Kwaliteitszorg. Het programma bestaat uit twee meerdaagse bijeenkomsten, drie studiedagen en begeleiding op maat. De onderwerpen zijn divers en worden gedeeltelijk door de deelnemers bepaald.
In juni 2019 hebben we een diagnose uitgevoerd bij de opleidingen Gastvrijheid en Toerisme. Door allerlei oorzaken is de opleiding in de loop der jaren naar mening van het team erg ‘verschoolst’. De wens is om meer te gaan samenwerken met het bedrijfsleven.
Het Friesland College participeert in de nieuwe regeling Ruimte voor de Regio waarin gewerkt wordt met een experimenteel kwalificatiedossier. Het gaat om de opleiding ‘mbo-professional zorg & welzijn’. De Leermeesters begeleidt het ontwerpproces voor deze vernieuwde versie van een praktijkroute.
Aeres is een kleinschalig ‘groen’ mbo in Ede en verzorgt opleidingen Food en Toegepaste biologie. De wens is om meer te gaan samenwerken met het bedrijfsleven. Na een inspiratiesessie met het team in juni, starten we in het schooljaar 2019-2020 met het begeleiden van beide teams naar een meer hybride leeromgeving voor beide opleidingen.
Ontwerpen en ontwikkelen van een (internationaal) professionaliseringstraject voor de operators van deze krattenfabrikant. De principes van de Omgekeerde Leerweg leggen we ook onder dit traject: we denken vanuit de werkplek, maken leren weer leuk en toegankelijk voor deze productiemedewerkers.
In een gecombineerd driejarig ontwerp- en onderzoekstraject is de Middelbare Horeca School (MHS) omgevormd naar een hybride leeromgeving, waar de beroepspraktijk in alle facetten van de opleiding centraal staat. Het team van MHS werkt nog iedere dag door aan het ontwikkelen van hun leeromgeving.
Begeleiden van professionalisering van de TechniekFabriek naar een hybride leeromgeving: op het niveau van begeleiders (docenten en praktijkopleiders) en van het curriculum. Daarnaast begeleiden en opleiden van de praktijkinstructeurs van NedTrain, die een rol spelen in het leerproces van de studenten.
ROC Nijmegen 2014
Summa College
Fontys PTH
Markiezaat College
Albeda College
Graafschap College
A+O Metalektro
ROC van Amsterdam
Friesland College 2018
Zorgpact
Friesland College 2016
MBO College Noord
ROC Midden Nederland
ROC Nijmegen
2014 - 2016
Begeleiden van het herontwerp voor de opleiding Facilitaire Dienstverlening, invoering vanaf augustus 2016. Centraal in herontwerp staan drie interne leerwerkbedrijven, die met medewerking van zowel in- als externe partners van het ROC gerealiseerd worden.
Albeda College
2015 - 2017
Met een team uit het domein Economie en Ondernemerschap hebben we een visie ontwikkeld met 'hybride leren' als basis (2015). Het team Marketing & Communicatie (niveau 4) ondersteund bij de uitdaging om hybride principes op de hele opleiding toe te passen en niet alleen op de praktijkdagen.
ROC van Amsterdam
2017
Aan het werk bij diverse opleidingsafdelingen (ICT, dienstverlening, zorg) en twee Colleges (Zuidoost en West) sinds medio 2017. Met het hybride gedachtegoed proberen deze teams de praktijk beter in de opleiding te brengen en de waterscheiding tussen school en bedrijf op te heffen.
Friesland College
2016 - 2017
In 2007 samen gebouwd aan Toolz. Hernieuwde samenwerking in 2016. Vanaf dat moment mede ontwerpen en ontwikkelen van de opleiding Human Technology als praktijkroute. Uitdaging is het ontwerpen van een (praktijkgestuurde, hybride) leeromgeving voor een beroep dat op mbo-niveau nog niet bestaat.
Summa College
2017
Na een eigen start met het hervormen van het onderwijsconcept heeft de afdeling horeca ondersteuning gevraagd bij het verder ontwerpen van de bouwstenen van de hybride leeromgeving. Startend met een uitgebreide diagnose bepalen we samen op welke kansen en mogelijkheden we ons dit schooljaar in het begeleidingstraject gaan richten.
Graafschap College
2017
Mijn School (project van Graafschap College met een alternatieve leerroute voor (bijna) uitgevallen studenten) bouwt met haar bedrijfspartners aan een hybride leeromgeving. Tijdens drie werkconferenties over het hybride ontwerpproces hielpen wij Mijn School, de opleiding Sport & bewegen èn hun in- en externe partners samen ontwerpen.
Friesland College (Horeca)
2018 - 2019
In juni 2018 een diagnose uitgevoerd in de Middelbare Hotelschool. In het schooljaar 2018/2019 samen met het team werken aan het optimaliseren van de interne leerwerkbedrijven en verbinding met leereenheden. We maken hier een verbinding tussen de principes onder praktijkgestuurd leren en het hybride gedachtegoed.
MBO College Noord
2018
Uitvoeren van een diagnose voor de Signmaker-opleidingen van ROC van Amsterdam College Noord, met als doel de samenwerking met het bedrijfsleven te verbeteren. Hierdoor kunnen ze beter inspelen op de snelle ontwikkelingen in het werkveld, onder andere op het gebied van digitalisering.
Fontys PTH
2017
Als het beroepsonderwijs verandert, kan de lerarenopleiding niet achterblijven. Het opleidingsteam Leraar Consumptieve technieken van de Fontys PTH wil haar opleiding herontwerpen op basis van de hybride principes. Het begeleidingsproces is gericht op een grof ontwerp van de opleiding nieuwe stijl.
A+O Metalektro
2017 - 2018
Voor het e-learning platform van het Opleidingsfonds ontwikkelen we 4 digitale modules. Mentoren maken kennis met aspecten rond het begeleiden van (aankomende) collega’s. In de modules wordt een beroep gedaan op de eigen ervaring en het nadenken over toepassing in het eigen werk.
Zorgpact
2018
Het Zorgpact geeft innovatieve samenwerkingen een duwtje in de rug. Van juni – december 2018 organiseert het Zorgpact vier bijeenkomsten over Leren in de praktijk. Erica werkt samen met de organisatoren aan een handreiking voor deelnemers aan deze bijeenkomsten.
ROC Midden Nederland
2016 - 2017
In 2016 een diagnose uitgevoerd bij het Facility, Horeca & Travel College in Nieuwegein, uitmondend in een grof ontwerp medio 2017. De complexe uitdaging is de binnenschoolse praktijk voor álle opleidingen binnen de drie domeinen op hybride principes te verbeteren.
Markiezaat College
2016 - 2017
De afdeling Procestechniek wil de aanwezige praktijksimulatieomgevingen verbinden aan de theorie en aan de biobased ambities van het Markiezaat College en CiV Biobased. De Leermeesters ondersteunt de afdeling en het CiV in deze eerste stap richting het ontwerpen van een hybride leeromgeving.
© Copyright 2022, de Leermeesters.
Website en grafisch ontwerp door Bobby Dekker.
ROC Nijmegen gaat voor flexibel en uitdagend onderwijs en heeft werken aan hybride leeromgevingen opgenomen in haar kwaliteitsagenda 2019-2022. De Leermeesters begeleidt sinds 2017 meerdere teams in de domeinen Economie en Zorg, Welzijn & Sport, voert diagnoses uit en adviseert de domeindirectie bij deze ontwikkeling.
ROC van Amsterdam, ROC van Flevoland en ROC Top werken samen aan het project "Zorg in de wijk in de 21e eeuw". Diverse zorginstellingen en andere partners werken aan nieuwe onderwijsconcepten voor het leren en werken in de wijk. De Leermeesters ondersteunt deze publiek-private samenwerking op diverse manieren.
Samen met het werkveld ontwerpen we met CIOS Goes krachtige leeromgevingen waar studenten een deel van de opleiding in de praktijk volgen. Er lopen verschillende projecten: voor de niveau 2 opleiding, het nieuwe profiel Watersport, de afdeling MBO Dans en intensieve samenwerkingen met partners binnen de gemeentes Goes en Roosendaal.
De Leermeesters is partner in het 4-jarig RAAK-Pro onderzoek, uitgevoerd door Lectoraat beroepsonderwijs van de HU en Lectoraat Wendbaar vakmanschap van de NHL. Wij hebben diagnoses uitgevoerd en begeleiden ontwerpsessies op de vier locaties van het onderzoek: Deltion College, Friesland College, ROC Midden Nederland, Albeda College.
MBO College Hilversum is in 2018 gestart met een nieuwe opleiding: Brede Niveau 2. De Leermeesters begeleidt het team bij het verbinden van het onderwijs -ook generiek- met de praktijk, o.a. verrijken van de leerprocessen op de schooldag en verrijken van de begeleiding op de werkplekken.
Het team Nieuwe Technologie wil het verbinden van de theorie aan de praktijk verder verstevigen. Na het uitvoeren van een diagnose hebben we met het team quick wins en de potentie benoemd. De Leermeesters begeleidt de teamleiders in het verbinden van theorie aan praktijk.
Via de Scalda Academie maken verschillende teams gebruik van onze dienstverlening. Deze start meestal met een diagnose van de bestaande leeromgeving. In het schooljaar 2019/20 werken we onder andere met Uiterlijke verzorging, met de opleiding Medewerker Technische Dienst en met het cluster Dienstverlening, Veiligheid en Gastvrijheid.
In het schooljaar 2019-2020 begeleiden we een professionaliseringsprogramma voor de Dienst Onderwijs en Kwaliteitszorg. Het programma bestaat uit twee meerdaagse bijeenkomsten, drie studiedagen en begeleiding op maat. De onderwerpen zijn divers en worden gedeeltelijk door de deelnemers bepaald.
Het Friesland College participeert in de nieuwe regeling Ruimte voor de Regio waarin gewerkt wordt met een experimenteel kwalificatiedossier. Het gaat om de opleiding ‘mbo-professional zorg & welzijn’. De Leermeesters begeleidt het ontwerpproces voor deze vernieuwde versie van een praktijkroute.
Aeres is een kleinschalig ‘groen’ mbo in Ede en verzorgt opleidingen Food en Toegepaste biologie. De wens is om meer te gaan samenwerken met het bedrijfsleven. Na een inspiratiesessie met het team in juni, starten we in het schooljaar 2019-2020 met het begeleiden van beide teams naar een meer hybride leeromgeving voor beide opleidingen.
Ontwerpen en ontwikkelen van een (internationaal) professionaliseringstraject voor de operators van deze krattenfabrikant. De principes van de Omgekeerde Leerweg leggen we ook onder dit traject: we denken vanuit de werkplek, maken leren weer leuk en toegankelijk voor deze productiemedewerkers.
In een gecombineerd driejarig ontwerp- en onderzoekstraject is de Middelbare Horeca School (MHS) omgevormd naar een hybride leeromgeving, waar de beroepspraktijk in alle facetten van de opleiding centraal staat. Het team van MHS werkt nog iedere dag door aan het ontwikkelen van hun leeromgeving.
Begeleiden van professionalisering van de TechniekFabriek naar een hybride leeromgeving: op het niveau van begeleiders (docenten en praktijkopleiders) en van het curriculum. Daarnaast begeleiden en opleiden van de praktijkinstructeurs van NedTrain, die een rol spelen in het leerproces van de studenten.
ROC Nijmegen
Albeda College
Met een team uit het domein Economie en Ondernemerschap hebben we een visie ontwikkeld met 'hybride leren' als basis (2015). Het team Marketing & Communicatie (niveau 4) ondersteund bij de uitdaging om hybride principes op de hele opleiding toe te passen en niet alleen op de praktijkdagen.
2015 - 2017
ROC van Amsterdam
Aan het werk bij diverse opleidingsafdelingen (ICT, dienstverlening, zorg) en twee Colleges (Zuidoost en West) sinds medio 2017. Met het hybride gedachtegoed proberen deze teams de praktijk beter in de opleiding te brengen en de waterscheiding tussen school en bedrijf op te heffen.
2015 - 2017
Friesland College
In 2007 samen gebouwd aan Toolz. Hernieuwde samenwerking in 2016. Vanaf dat moment mede ontwerpen en ontwikkelen van de opleiding Human Technology als praktijkroute. Uitdaging is het ontwerpen van een (praktijkgestuurde, hybride) leeromgeving voor een beroep dat op mbo-niveau nog niet bestaat.
2016 - 2017
Summa College
Na een eigen start met het hervormen van het onderwijsconcept heeft de afdeling horeca ondersteuning gevraagd bij het verder ontwerpen van de bouwstenen van de hybride leeromgeving. Startend met een uitgebreide diagnose bepalen we samen op welke kansen en mogelijkheden we ons dit schooljaar in het begeleidingstraject gaan richten.
2017
Graafschap College
Mijn School (project van Graafschap College met een alternatieve leerroute voor (bijna) uitgevallen studenten) bouwt met haar bedrijfspartners aan een hybride leeromgeving. Tijdens drie werkconferenties over het hybride ontwerpproces hielpen wij Mijn School, de opleiding Sport & bewegen èn hun in- en externe partners samen ontwerpen.
2017
Friesland College (Horeca)
In juni 2018 een diagnose uitgevoerd in de Middelbare Hotelschool. In het schooljaar 2018/2019 samen met het team werken aan het optimaliseren van de interne leerwerkbedrijven en verbinding met leereenheden. We maken hier een verbinding tussen de principes onder praktijkgestuurd leren en het hybride gedachtegoed.
2018 - 2019
MBO College Noord
Met een team uit het domein Economie en Ondernemerschap hebben we een visie ontwikkeld met 'hybride leren' als basis (2015). Het team Marketing & Communicatie (niveau 4) ondersteund bij de uitdaging om hybride principes op de hele opleiding toe te passen en niet alleen op de praktijkdagen.
2015 - 2017
Fontys PTH
Met een team uit het domein Economie en Ondernemerschap hebben we een visie ontwikkeld met 'hybride leren' als basis (2015). Het team Marketing & Communicatie (niveau 4) ondersteund bij de uitdaging om hybride principes op de hele opleiding toe te passen en niet alleen op de praktijkdagen.
2015 - 2017
A+O Metalektro
Met een team uit het domein Economie en Ondernemerschap hebben we een visie ontwikkeld met 'hybride leren' als basis (2015). Het team Marketing & Communicatie (niveau 4) ondersteund bij de uitdaging om hybride principes op de hele opleiding toe te passen en niet alleen op de praktijkdagen.
2015 - 2017
Zorgpact
Met een team uit het domein Economie en Ondernemerschap hebben we een visie ontwikkeld met 'hybride leren' als basis (2015). Het team Marketing & Communicatie (niveau 4) ondersteund bij de uitdaging om hybride principes op de hele opleiding toe te passen en niet alleen op de praktijkdagen.
2015 - 2017
ROC Midden Nederland
Markiezaat College
De afdeling Procestechniek wil de aanwezige praktijksimulatieomgevingen verbinden aan de theorie en aan de biobased ambities van het Markiezaat College en CiV Biobased. De Leermeesters ondersteunt de afdeling en het CiV in deze eerste stap richting het ontwerpen van een hybride leeromgeving.
2016 - 2017